Circulariteit in ICT loont

Laptops, computerservers en ander ICT-hardware worden gemiddeld elke drie a vier jaar vervangen. Niet omdat ze versleten zijn, maar omdat dan de garantietermijn en de support van de leverancier vervalt. Veel bedrijven en organisaties nemen in zo’n situatie liever het zekere voor het onzekere en vervangen hun apparatuur ver voor het einde van hun levensduur. Zonde, want op deze manier worden veel kostbare grondstoffen verspild. Het door de KIA CE gefinancierde project Circular Resource Planning for IT ontwikkelt een systeem dat de echte levensduur goed kan inschatten en bepaalt wanneer onderdelen of producten moeten worden vervangen.

Een leven zonder ICT is ondenkbaar. Alleen al in Nederland zijn zo’n 250 miljoen laptops, desktops en smartphones in gebruik. Nederlandse dataservers nemen nu al één miljoen vierkante meter in beslag en het einde van de groei is nog niet in zicht. Daarmee is de ICT-sector nu al een belangrijke uitstoter van broeikasgassen en een grootgebruiker van kritieke grondstoffen zoals kobalt en indium.

Op de langere termijn is deze situatie niet houdbaar. Het door de KIA CE gefinancierde project Circulair Planning for IT werkt aan een oplossing om de hardware meer circulair in te zetten. Projectleider Menno van Dijk van AMS Institute: “Het project heeft een systeem ontwikkeld waarmee leveranciers en eindgebruikers beter kunnen beslissen wanneer welke apparatuur vervangen moet worden. Daarbij worden productpaspoorten gemaakt die informatie opslaan over bijvoorbeeld storingen en energieverbruik. De informatie uit deze paspoorten vormen vervolgens de input voor een planningsysteem dat helpt te bepalen wanneer er onderhoud nodig is, hoe refurbishment de levensduur kan verlengen en wanneer het echt nodig is om apparatuur te vervangen.” De berekeningen laten zien dat met deze aanpak de levensduur van dataservers en laptops met minstens twee jaar kan worden verlengd en dat een groot deel van de componenten opnieuw ingezet kan worden. Dat betekent een flinke duurzaamheidswinst.

Van Dijk: “Inmiddels heeft de Circular IT Group deze werkwijze overgenomen en kunnen klanten nu ook gedetailleerd inzicht krijgen in de milieuwinst wanneer ze kiezen voor refurbished hardware of wanneer ze hun devices as a service af te nemen. Fantastisch natuurlijk dat ons project effecten in de markt krijgt.”

Het productpaspoort levert ook op een andere manier duurzaamheidswinst op. Menno van Dijk: “We hebben voor één zakelijk serverpark een dynamisch productpaspoort ontwikkeld. Elk kwartier verzamelt dit paspoort gegevens over bijvoorbeeld de belasting van de servers en het stroomgebruik. Daaruit blijkt dat de servers flink over gedimensioneerd zijn. Zelfs bij pieken in het gebruik, wordt nog niet de helft van de servercapaciteit ingezet. Door de servers slimmer in te zetten, heb je er minder van nodig: winst voor milieu én portemonnee. Grote vraag is natuurlijk: durf je als serverbeheerder die stap aan?”

Projectpartners zijn: AMS Institute, Aliter Networks, IDEAL&CO Explore, WcooliT, KPN, TU Delft, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Economic Board en Rijkswaterstaat.

Dit artikel delen:

Menu