PET met een kleurtje of additief kun je niet zomaar mechanisch recyclen. Startup CuRe bouwt een demoplant voor het chemisch recyclen tot nieuwe, hoogwaardige gerecyclede PET.
Project: Polyester recycling met CuRe Technology
Keten: Circulair maken van polyester/PET
Thema: Circulaire grondstofketens en processen
Impact: Hergebruik van polyesters die momenteel niet mechanisch te recyclen zijn
PET wordt gebruikt in vele toepassingen zoals flessen, bakjes, kleding en tapijt. Ongeveer 83% van de PET toepassingen kunnen nu nog niet mechanisch gerecycled worden vanwege kleur of andere additieven. Voor die toepassingen waar PET nog niet recycled kan worden, ontwikkelt de startup CuRe Technology een energie-efficiënte oplossing om te recyclen naar het startmateriaal. Dat gebeurt in een demofabriek in Emmen. Daar worden de polymeren ‘net genoeg’ afgebroken om er nieuwe hoogwaardige gerecyclede PET (rPET) van te maken.
De CuRe Technology testfabriek is een initiatief van Cumapol, DSM-Niaga, Morssinkhof, DuFor. Ook wordt er nauw samengewerkt met hogeschool NHL Stenden. De testfabriek heeft een capaciteit van 20kg /uur in een continu proces.
RVO heeft CuRe Technology een DEI+ subsidie toegekend. Tevens investeert Coca-Cola in de Nederlandse startup CuRe Technology.
Competenties
- Oprichten van een start-up
- Samenwerken in de keten
- Bouwen van een demoplant
- Aanvraag van een DEI+ subsidie
Meer weten
- Website: Welcome at CuRe Technology | Polyester Rejuvenation
- KIA CE Circulaire grondstofketens en processen: contactpersoon Esther Zondervan esther.zondervan@kia-ce.nl