CircularityCan

Demoplant voor recyclen van piepschuim

De PolyStyreneLoop is een demoplant voor het recyclen van polystyreen piepschuim. Zo worden twee kringlopen gesloten: die van polystyreen en die van broom.

Project: PolyStyreneLoop
Keten: Circulair maken van piepschuim
Thema: Circulaire grondstofketens en processen
Impact: Hergebruik van materialen

Polystyreen (PS) schuim bespaart veel energie door de toepassing als isolatiemateriaal in gebouwen. De gemiddelde levensduur van gebouwen is 70 jaar. Na de sloop of renovatie van een gebouw blijft er PS-schuim over als sloopafval. De PolyStyreneLoop plant verwerkt dit afval tot herbruikbaar polystyreen.

In de PolyStyreneLoop plant worden twee kringlopen gesloten: de polystyreenkringloop en de broomkringloop. PolyStyreneLoop gebruikt de CreaSolv® Technologie. Dit is een oplostechnologie waarbij polystyreen gescheiden wordt van de vlamvertrager HBCD die in het verleden veel werd gebruikt in polystyreenschuim. Broom wordt daarna teruggewonnen uit HBCD. Het teruggewonnen polystyreen wordt opnieuw gebruikt.

Recentelijk is de bouw van de demoplant gestart. Deze demoplant zal drieduizend ton polystyreenschuim per jaar recycleren. Het doel is om in juni 2021 op te starten en komend jaar te draaien op volle capaciteit van 3000 ton polystyreen te recycleren. Daarna volgt de uitrol over Europa.

De Europese Commissie heeft PolyStyreneLoop een Life Grant van €2,7 miljoen toegekend. Daarnaast is het recyclingsysteem van PolyStyreneLoop inmiddels opgenomen als best beschikbare technologie in de richtlijnen van de UNEP Basel Conventie. Zo is het pad geplaveid voor opschaling en hoopt de coöperatie na een succesvolle demo te kunnen uitbreiden naar Europees niveau.

Competenties

  • Oprichten van een coöperatie door bedrijven uit de waardeketen, die kennis, financiën en andere middelen bundelt om polystyreen recycleerbaar te maken
  • Bouwen van een demoplant
  • EC Life Grant subsidie van €2,7 miljoen

Meer weten

Dit artikel delen:

Menu