CircularityCan

Een geleend gebouw

Een samenwerkingsverband van ontwerpbureaus en Dutch Design Foundation bouwde het People’s Pavilion, een 100% circulair paviljoen volledig gemaakt met geleende materialen. Een startup zet nu een circulair gevelbekledingsproduct in de markt.

Project: People’s Pavilion
Keten: Bouw en consumptiegoederen
Thema: Ontwerpen voor circulariteit
Impact: Hergebruik van materialen, oprichting van een startup

Het People’s Pavilion is de centrale ontmoetingsplek voor creatieve denkers en doeners uit de hele wereld. Het paviljoen is een 100% circulair gebouw: bij de bouw gaan geen grondstoffen van onze aarde verloren.

De ontwerpers van  Overtreders W en bureau SLA hebben hier een geheel nieuwe invulling aan gegeven: alle materialen die nodig zijn voor het maken van het 250 m2 grote gebouw zijn geleend. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven.

De ontwerpers presenteerden het paviljoen tijdens Dutch Design Week 2017. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alles is geleend en wordt na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. 100% geleend betekent dat er niet wordt geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Alle gebruikte materialen blijven immers intact. Dit heeft geleid tot een nieuwe vormgeving. Het People’s Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien: een krachtige ontwerptaal, met nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken.

Dit product is inmiddels doorontwikkeld tot de startup Pretty Plastic die de tegels als circulair gevelbekledingsproduct in de markt zet.

(Bron en foto: Overtreders W en bureau SLA)

Competenties

  • Samenwerking tussen diverse designbureau’s voor een nieuwe kijk op ontwerp en bouw
  • Oprichten van de startup Pretty Plastic
  • Financiering voor het valoriseren van de opgebouwde kennis in een startup

Meer weten

Dit artikel delen:

Menu