CircularityCan

Hernieuwbaar plaatmateriaal voor meubelsector

De Nederlandse meubelsector gebruikt jaarlijks 635 kiloton houten plaatmateriaal. Op dit moment gaat daarvan maar liefst 20% verloren tijdens de productie. Om dit verlies terug te dringen werkt dit project aan de ontwikkeling van een biobased circulaire keten voor plaatmateriaal in de meubelindustrie en de evenementenbranche. Daarbij wordt een nieuw plaatmateriaal ontwikkeld uit een hernieuwbaar bindmiddel en idealiter op basis van reststroomvezels. Ook moet er een logistieke keten worden opgezet om te zorgen dat het hernieuwbare plaatmateriaal niet vervuild raakt met fossiele grondstoffen. Zo kan het gebruik van primaire en fossiele grondstoffen worden uitgefaseerd.

Het project levert een logistiek platform op, met inzichtelijk gemaakte productstromen en supply chains. Daarnaast levert het een nieuw plaatmateriaal op basis van hernieuwbare stromen en een biobased bindmiddel en een LCA-validatie van keten en het nieuwe plaatmateriaal. De uitkomsten van het project bepalen of het technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is om een pilot-schaal project in Nederland uit te voeren.

Projectpartners: Koninklijke CBM – branchevereniging interieurbouw & meubelindustrie, ORINEO, Stichting Hout Research, Create! B.V., RiThink B.V.

Dit artikel delen:

Menu