CircularityCan

Ontwerpend onderzoek

RE-Source brengt stedelijke reststromen in kaart. Het project vergaart kennis door middel van ontwerp onder de noemer ‘Designerly Research’.

Project: RE-Source
Keten: Bedrijven en overheden
Thema: Ontwerpen voor circulariteit
Impact: Kennis vergaren over hergebruik door middel van ontwerp

Het onderzoeksproject RE-Source brengt stedelijke reststromen in kaart en ontwerpt strategieën om deze reststromen om te zetten in een ‘source’, dat wil zeggen een bron waaruit we telkens opnieuw kunnen putten.
In de woorden van RE-Source: “Dit onderzoeksproject beoogt het genereren van (deelbare) kennis door middel van ontwerp. De belangrijkste bron van kennis is het ontwerpen en reflecteren op het ontwerpen. Design, als een manier van handelen in de wereld door in te grijpen en te maken, brengt een grote capaciteit voor kennisproductie met zich mee. Of het nu onder de naam Research through Design, Design Research, Critical Making of Critical Design gaat, de ontwerppraktijk kan kennis bijdragen door middel van designeractiviteiten. Binnen het Re-Source project noemen we deze activiteiten ‘Designerly Research’. De focus van dit Designerly Research ligt op reststromen in de stedelijke omgeving.”

Via het netwerk van de gemeente Rotterdam proberen ze inzicht te krijgen in de werkwijze van het beheren en onderhouden van de buitenruimte en de bijbehorende materiaalstromen. Ontwerpend onderzoek wordt gedaan door ontwerpers Ester van de Wiel, Joost Adriaanse, David Hamers, Ginette Verstraete. Project consortium: Gemeente Amsterdam, Design Academy Eindhoven en VU Amsterdam.

RE-Source won in 2019 de Dutch Design Award in de categorie Design Research. Uit het commissierapport van de DDA: “RE-source weet een ingewikkeld thema een aantrekkelijke speelsheid te geven. Het project heeft een rijkheid die recht doet aan de complexiteit van het onderwerp circulariteit.”

(Bron en foto: RE-source)

Competenties

  • Kennis vergaren door design

Meer weten

Dit artikel delen:

Menu