CircularityCan

Volledig circulair matras

Samen met circulair ontwerpers DSM-Niaga ontwierp matrasmaker Auping een volledig circulair matras waarvan alle onderdelen eenvoudig en volledig recyclebaar zijn.

Project: Circulair matras
Keten: Consumptiegoederen
Thema: Ontwerpen voor circulariteit
Impact: Een consumenten product dat volledig is te hergebruiken door slim ontwerp.

Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. In Europa zijn dat er zelfs 35 miljoen en in de Verenigde Staten 20 miljoen. Veel matrassen worden verbrand of eindigen op de vuilstort, met grote milieuproblemen tot gevolg. Want vanwege de complexe samenstelling van aan elkaar gelijmde materialen, vormen deze matrassen wereldwijd een van de grootste onderdelen van het huishoudelijke stortafval.

Daarom ontwikkelde Auping samen met DSM-Niaga de Auping Evolve, het eerste circulaire matras ter wereld. Dit matras is enkel gemaakt van staal en polyester. Deze materialen kunnen keer op keer opnieuw worden gebruikt voor een nieuw matras. Door slim ontwerp en een materialenpaspoort zijn ze eenvoudig te scheiden van andere matrassen en volledig recyclebaar. De nieuwe samenstelling van de matras maakt het mogelijk om de verschillende onderdelen te vervangen, uit oogpunt van hygiëne en kwaliteit. De eerste circulaire matrassen werden in gebruik genomen door Landal GreenParks en het matras is via Auping ook voor consumenten te koop.

Dit ontwerp van Koninklijke Auping was genomineerd voor de Dutch Design Awards 2020, in de categorie Product. Het is winnaar van de Circular Award Business 2019 en winnaar van de Red Dot Design Award 2020.

(Bron en foto: Auping.com)

Competenties

  • Samenwerking tussen materiaaldeskundigen en ontwerpers van circulaire producten DSM-Niaga en matrasmaker Auping.
  • Materialenpaspoort

Meer weten

Dit artikel delen:

Menu